Doelen stellen voor freelancers: hoe doe je dat?

Freelance Life: Doelen bepalen en resultaten halen

Doelen stellen voor freelancers: hoe doe je dat?

Ik zal het maar meteen toegeven: diep in mij schuilt een echte nerd. Geef mij een excel sheet en mijn hart gaat sneller slaan. Een app om projecten op te volgen en ik word al een beetje warm vanbinnen. Systemen, sjablonen, ellenlange lijstjes: ik kan er niet genoeg van krijgen. Productivity porn is my kind of porn. Hashtag sorry not sorry. 

Dat je als freelancer niet alleen je opdrachten kiest maar daarnaast ook helemaal de vrijheid krijgt om je werk te organiseren zoals jij dat wil, is dan ook een geweldig cadeau voor iemand als ik. Het is tegelijkertijd ook één van de grootste valkuilen. Want als je zelf geen goede structuur voorziet en geen duidelijke grenzen stelt, loopt je freelance business binnen de kortste keren in het honderd. En dat kan niet de bedoeling zijn.

JE DOELEN ALS FREELANCER BEPALEN: STAPPENPLAN

Mijn freelance toolbox is ondertussen al behoorlijk uitgebreid. Maar als je ergens wil beginnen, zorg dan dat je je doelen duidelijk in zicht hebt. Hoe ga je straks anders weten dat je het er goed vanaf gebracht hebt? Hint: al zeker niet tijdens dat jaarlijkse evaluatiegesprek met je baas (the horror!)

Ter inspiratie: dit is hoe ik het aanpak.

Zet je doelen op papier!

Ga er even bij zitten. Bij voorkeur met een natje en een droogje. En notitieboekjes. Nooit genoeg boekjes.

1. BRAIN DUMP

Ik start met een uitgebreide brain dump rond de vraag: wat wil ik écht bereiken? Waar droom ik van? Klinkt dat behoorlijk cheesy? In deze eerste fase is dat compleet gepermitteerd. Zeg dat ik het gezegd heb.

 • Ik ga er voor zitten met pen en papier en ik neem er ruim mijn tijd voor. Koffie en een koekske: check!
 • In deze fase laat ik me door niks of niemand belemmeren en sta ik mezelf toe om het echt groots te zien. Geen doel is te ambitieus, te gek, te belachelijk, te groot of te klein. Nouckie for president. 
 • Ik denk ook initieel op (relatief) lange termijn. Wat wil ik bereiken in de volgende 5 jaar? Of 10 jaar? In welke richting zie ik mezelf en mijn zaak evolueren?
 • Het kan helpen om je doelen op te delen in categorieën: opdrachten, samenwerkingen, marketing, productontwikkeling, speciale projecten,…
 • Als het even kan, herhaal je dit proces een paar keer met wat tijd tussen. Dat kan helpen om het volledige plaatje in beeld te krijgen én om te bepalen wat echt prioritair is.
 • Nog een goeie in deze fase: start with the why! Als je nog niet helemaal in het vizier hebt WAT het is dat je wil, vraag je dan af WAAROM je doet wat je doet. Wat is je motivatie, wat zijn je drijfveren?

2. DRIE DOELEN SELECTEREN

Als je het gevoel hebt dat je je hoofd goed leeggemaakt hebt, is het tijd voor ronde twee. Hier kies je een afgebakend tijdvak waarop je wil inzoomen.

 • Voor mij persoonlijk is een jaar een goed hanteerbaar framework. Maar doe vooral wat goed voelt en wat voor jou werkt. Als je nog maar net begonnen bent, kan je misschien beginnen met een half jaar.
 • Tijd om onze horizon wat in te perken. Aan welke doelen uit je grote brain dump ga je dit eerste jaar (of half jaar of…) werken? Maak een lijstje van wat je dit jaar wil realiseren.
 • Als je een beetje zoals ik bent, dan is dat lijstje wellicht vrij lang. Té lang. Tijd om te snoeien: kies de drie belangrijkste doelen van je lijstje. Als je écht niet anders kan, kies er dan vier, maar niet meer dan vijf. Hey, there’s only so much you can do as a freelancer… 

Schema's, lijstjes, plannen!

3. DEFINIEER JE SUCCES VOOR ELK DOEL

Deel drie is bepalen hoe je je succes voor elk van deze doelen gaat afmeten.

 • Hé, het mooie is dat jij helemaal zelf bepaalt hoe succes er voor jou uitziet. Misschien is dat je eerste drie klanten binnenhalen. Misschien zijn het 500 inschrijvingen voor je mailing list. Je certificaat als professionele coach behalen. Een specifiek product lanceren. Twee events met minstens 10 deelnemers organiseren. 50.000 euro omzet maken. Jij kiest.
 • Dit is dan ook de fase waarin je specifiek en concreet moet worden. Geen grootse dromen meer, maar tastbare doelen en duidelijke maatstaven om je succes af te meten. Een beetje à la SMART dus.

4. EEN ACTIEPLAN

Als het goed is, heb je nu een kort maar heel concreet lijstje van de doelen die je dit jaar wil bereiken. De laatste stap bestaat erin om die grote plannen in kleine stapjes op te delen zodat je een duidelijk actieplan kan volgen.

 • Stel dat één van je doelen is om consistent content te publiceren. Concreet wil je vier keer per maand bloggen.
 • Bedenk wat je allemaal nodig hebt voordat je kan beginnen bloggen. Als je blog al up and running is, dan is het voornaamste wellicht een goede kalender opstellen. Maak een lijstje van alle stappen die je daarvoor moet doorlopen: een brainstorm met jezelf, topics researchen, de kalender zelf opstellen,… Doe vervolgens hetzelfde voor elke blogpost die je wil publiceren: maak een lijstje van alle kleine stappen die je moet ondernemen om een post in de blogosfeer te krijgen. Als je nog helemaal geen blog hebt, stippel dan eerst uit wat je moet doen om zo ver te komen.
 • Neem er nu je agenda/app/excel sheet bij en plan de concrete stappen die je moet ondernemen om elk doel te bereiken in. Als er veel repetitie in de taken zit, dan is een app of een elektronische agenda of een excel sheet aan te bevelen. Je kan bijvoorbeeld werken met Asana of Omnifocus. Als je echt aan het cijferen wil, dan beveel ik de worksheets van Megan Minns aan.
 • Begin telkens met de grote lijnen in te plannen (zet in elke maand vier blogposts), en zoom dan telkens verder in.
 • Herhaal dit proces voor elk van je doelstellingen.

write that shit down!

5. EVALUEER

 • Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele agenda voor het komende jaar in te vullen. Belangrijkste is dat je weet welke doelen je nastreeft, hoe je dat concreet gaat doen en hoe je jaar er grosso modo gaat uitzien om die doelen te kunnen bereiken. Ik heb op kwartaalniveau een goed idee van wat ik wanneer wil aanpakken en ik heb steeds de komende maand tot op microniveau uitgestippeld welke stappen ik moet nemen om dichter bij mijn doelen te komen.
 • Uiteraard komen er tussendoor heel wat onverwachte projecten tussen. Periodes waarin het heel druk is. Of net heel kalm. Je wordt ook wel eens ziek (of je kinderen, méér dan eens). Af en toe is het dus stevig bijsturen. Dat is ook helemaal geen probleem, die vrijheid heb je. Maar het is wel goed in zo’n geval om er je doelen en je planning eens op na te slaan en te evalueren waar je eventueel kan bijsturen, zodat je toch nog in de richting van je doel beweegt.
 • Neem regelmatig de tijd om te evalueren: gaat het vooruit zoals jij het wil? Zijn er doelen die meer of minder relevant geworden zijn? Was het tempo dat je jezelf oplegde realistisch? Spijker je plannen bij waar nodig.

Plannen stopt dus eigenlijk… nooit! Heerlijk toch? Wat zijn jullie tips, tricks en tools om jullie doelen achterna te gaan?

8 gedachten over “Freelance Life: Doelen bepalen en resultaten halen

 1. Victorine schreef:

  Ik krijg instant goesting om nu meteen ook aan het plannen te gaan als ik dit allemaal lees. Ik ben absoluut ook pro een goeie plaaning en zou eigenlijk niet meer zonder kunnen denk ik. Voor mijn planning op lange termijn (niet alleen op werkvlak, maar echt voor al mijn toekomstdromen) heb ik net een visionboard gemaakt. Werkt heel verhelderend voor mij en kan ik echt iedereen aanraden (ik publiceer er binnenkort een blogpost over).

 2. Sofie schreef:

  Wederom nagel op de kop! Elk jaar eens een goe bezig analyse, I Like en pas het zelf ook toe. Mijn mini boekje / bullet journal is mijn klankbord en daar droom ik ook groot. Iedereen zou het regelmatig moeten doen es goed zelfreflecteren en dan ACTIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *