check out those colors!

Tiny Travellers: 10 tips om een autovakantie met kinderen te overleven (en er nog plezier aan te beleven ook)

Afgelopen zomer trokken we voor twee weken naar Trets, een dorp aan de voet van de Mont Sainte-Victoire. Op een boogscheut van het gehuchtje waar Cézanne destijds zijn schildersezel neergeplant had. Het was de eerste grote autoreis mét kinderen en we waren toch wel een ietsiepietsie nerveus voor de rit van een slordige 1000km mét gevulde achterbank (én gevulde koffer én dakkoffer, want het had uiteraard ook wel iets van een volksverhuis).

Provence

We made it!

Met deze 10 tips lukte het aardig om een (relatief) ontspannen en vlotte heen- en terugreis te hebben:

1. It’s all in the state of mind. Als je op voorhand al denkt dat het gaat tegenvallen, dan gaat het dat gegarandeerd doen. Je kunt het. Het gaat lukken. Jullie gaan heelhuids aankomen. Samen. De kans dat je je kinderen onderweg ergens gedumpt hebt, is bijzonder klein. #peptalk

2. Zorg voor comfortabele kleertjes én voldoende reservekleertjes. Een ongelukje is snel gebeurd. Twee ongelukjes ook.

3. Voorzie alles voor een minimale hygiëne (vochtige doekjes, pampers, slabbers, vuilniszakjes) maar bereid je er op voor dat je auto sowieso een puinhoop wordt (sorry, papa).

4. Voorzie voldoende water en een gigantische hoeveelheid tussendoortjes. Liefst gezonde snacks natuurlijk (stukjes appel, druifjes, kerstomaatjes, kleine staafjes wortel, rijstwafel,…), maar af en toe eens een snoepje op strategische momenten kan wonderen doen. GEEN CHOCOLADE. Trust me on this one.

5. Slapende kinderen = tijd om te sjezen. Als je kunt rijden rond dutjestijd, dan is het het moment om gas te geven (uiteraard binnen de wettelijke limieten hé, gastjes). Wij vertrokken in het terugkeren om 4 uur ’s morgens en waren al bijna in de helft tegen dat de achterbank teken van leven gaf. Extra tutten en favoriete knuffels zijn trouwens ook essentieel.

Zzzzzzzz

Gepakt en gezakt en de kiddos in dromenland. Happy campers!

6. Entertainment. Voor Achille (1) was dat niet zo evident. Het kind leest nog geen boeken, kleurt ook nog niet echt en toont slechts matige interesse voor filmpjes. Gelukkig kan het ventje zich lang bezighouden met tip nummer 3. Voor Anaïs (3) hadden we wel een karrevracht aan speelgoed en spelletjes mee om zich bezig te houden. Ik had op voorhand de Hema en de Action geplunderd en allemaal kleine cadeautjes gemaakt. Om de zoveel kilometer mocht ze er dan eentje opendoen. Een grote voltreffer, of wat dacht je? We hadden ook DVD-spelers voorzien, maar die hebben we gehouden voor als de nood echt te hoog werd. Sing-a-long met Kapitein Winnokio of K3 werkte ook goed als afleiding (maar stond wel garant voor dagenlange teistering door oorwurmen).

7. Leg een paar grote tetradoeken of dekentjes op de achterbank. Ideaal voor impromptu verversingen van de pampers, om te picknicken langs de weg en om kinderen te bedekken die het koud hebben bij 34°. Ja, wij hebben zo een exemplaar.

 

travel with sleeping kids

Tetradoek toepassing #356: zonnescherm voor peuter/vandaal die de zonneschermen met zuignappen binnen het halfuur na vertrek om zeep geholpen had

 8. Denk ook (een beetje) aan jezelf. Zorg dat de chauffeur een beetje ontzien wordt. Als er heel veel gejengel en/of gehuil is, is het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Ofwel stop je dan even. Ofwel probeert de co-piloot om de achterbank in toom te houden terwijl jij met oordopjes of een koptelefoon de rit verderzet.

9. Zorg dat je auto nog eens nagekeken is (bandenspanning, olie, dat soort dingen) als je lange afstanden gaat rijden. Het is bijvoorbeeld ook altijd aangenaam om een WERKENDE AIRCONDITIONING te hebben in de Provençaalse zomer. En soms moeten die dingen blijkbaar bijgevuld worden. Just saying.

10. WC-papier. Franse WC’s. I rest my case.

 

Al bij al hebben we het er goed van af gebracht tijdens onze vuurdoop. In de herfstvakantie gaan we voor het eerst het vliegtuig op met de kinderen. Dat wordt weer een heel nieuw avontuur… Laat vooral jullie tips na!

8 gedachten over “Tiny Travellers: 10 tips om een autovakantie met kinderen te overleven (en er nog plezier aan te beleven ook)

 1. Joni - hfdst 3 schreef:

  Kadootje om de zoveel km = toptip!
  Wij gingen vorig jaar een eerste keer met onze toen 2-jarige met het vliegtuig. Een tablet met kinderapps en gedownloade Youtube-filmpjes, en papier en kleurpotloodjes deden wonderen. Dit jaar vlogen we opnieuw, en sliep ze heel de tijd. 🙂

  • Anouck Meier schreef:

   Slapen, dat is het ultieme doel natuurlijk 😉 Nu vliegen we in het heengaan om 11u ’s morgens, dus ik vrees dat er niet veel geslapen zal worden dan. Terugreis is vrij laat ’s avonds, dus dan hopelijk meer succes!

 2. eenwereldvansofie schreef:

  Hoort bij tip 3, maar is echt wel het hardere werk en dus uit te stellen tot absolute noodsituaties.. een rol toiletpapier. Minstens een uur kregen we onze toen 1-jarige peuter er mee stil. Zeker even lang bezig geweest om het op te kuisen 😅.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *