Vijf gouden voorleestips

Het hoeft geen betoog dat ondergetekende een grote aanhanger is van het voorlezen. Omdat het de fantasie stimuleert. Omdat het nieuwe werelden opent. Omdat het aanzet tot zelf lezen en de taalontwikkeling bevordert. En omdat het natuurlijk een van de best mogelijke manieren is om de persoon aan wie je voorleest je onverdeelde aandacht te geven. (Dat het voor showbeesten als ikzelf ook een moment kan zijn om je eens volledig te verliezen in je performance, is uiteraard mooi meegenomen).

Toen ik van het initiatief hoorde van de school van dochterlief om een heuse voorleesavond te organiseren werden de nodige slots in de agenda dan ook onmiddellijk geblokkeerd. Het initiatief kwam er naar aanleiding van de Voorleesweek van Iedereen Leest en kwam compleet met een pyjama-dresscode en warme chocomelk. Volledig volgens het boekje dus (no pun intended, ha)!

voorlezen3

De kindertjes kregen per leeftijdsgroep aangepaste verhalen voorgelezen en er was ook een geweldig optreden van een groen boekenbeest dat een prentenboek samen met de kinderen tot leven bracht. De kinderen aten zowat uit zijn hand, zo geweldig vonden ze het. De workshop voor de ouders werd met veel enthousiasme gebracht door Tilde van Verteltheater Wonderling. Volgende tips proberen we hier binnenkort eens uit:

1. Voorlezen doe je op een rustige (vaste) plek

Voorlezen kan je in principe overal, als het maar rustig is. Elimineer alle afleiding: TV, radio, telefoon, stofzuiger,… Hoe rustiger de omgeving, hoe beter. Een vaste voorleesplek of bijvoorbeeld een voorleeskussen kunnen bijdragen tot een goede voorleessfeer.

2. Beginnen en eindigen doe je met een ritueel

Beginnen met een voorleesritueel kan je kind helpen om te focussen, of om het enthousiast te maken of gewoon om aan te duiden dat het voorlezen gaat beginnen. Dat kan bijvoorbeeld door er een boekenbeer (of -giraf, -olifant,…) bij te halen. Of een handpopje. Of door eens te tikken op een triangel. Of een gong. Maak er iets leuk van!

In het kader van de operatie “na het verhaaltje proberen we het kind zo snel mogelijk in bed te krijgen (en te houden)” bezondig ik me er wel eens aan dat ik, na afloop, het boek in kwestie met een ostentatief gebaar toeklap (“UIT!!”) en vervolgens zo snel mogelijk de volgende stappen van het bedritueel afhaspel. Niet het beste idee dus want het voorleesmoment verdient wel om afgesloten te worden. Een klassieker om mee te eindigen is het versje van het varkentje met de lange snuit (een persoonlijke favoriet), maar je kan even goed even napraten met je kind over het verhaal of nog iets anders.

3. Interactie, interactie, interactie

Misschien wel de belangrijkste tip: betrek je publiek zoveel mogelijk bij het voorlezen. Stel vragen, reageer op wat je kind zegt, voorspel samen het verhaal. Vraag aan je kind wat hij of zij zou doen mocht hij/zij zich in de situatie van het hoofdpersonage bevinden. Als het een boek is dat het kind al (goed) kent, maak dan af en toe eens opzettelijk een fout. Het leidt tot hilariteit en je wordt gegarandeerd verbeterd (“Mamaaaa toch!“).

4. Tempo, nadruk, mimiek en articulatie

Je kan een boek natuurlijk steeds voorlezen alsof het de Gouden Gids betreft of met de stem van de sprekende klok, maar daarmee ga je geen prijzen winnen bij het jeugdige publiek. Het wordt pas echt spannend als je varieert met tempo (heel traag om de nadruk te leggen, heel snel als er holderdebolder iets gebeurt in het verhaal), nadruk legt op bepaalde woorden, goed articuleert en de tekst zo levendig mogelijk maakt. Een geweldige illustratie van wat mimiek kan opleveren bij het voorlezen, vind je hier. Het boek is overigens een enorme aanrader! Echt toneel spelen of voor elk personage een ander stemmetje hoeft dan weer niet.

5. Repetitio!

Als je kind je na tien, twintig, dertig keer smeekt om hetzelfde verhaal nog eens voor te lezen (“puh-lieeeees mam“), doe het dan vooral. Kinderen houden van herhaling en door het veel te herhalen gaan ze steeds meer van het verhaal begrijpen.

 

En hoe doen jullie dat, voorlezen? Hebben jullie tips?

 

11 gedachten over “Vijf gouden voorleestips

 1. Sarah schreef:

  Samen een boekje kiezen in de bib vind ik ook een aanrader, op die manier maken kinderen kennis met het concept bibliotheek en krijg je zelf de kans om toch eens iets anders te lezen: win-win!

 2. joke Himpens schreef:

  Mooi en volledig! Ik merk ook nu Pyper er even niet is, dat het voorlezen precies evidenter lijkt. Het grootste gevaar is voor mij het hoger doel de kids in bed te werken (verhaaltje, al dan niet tandenpoetsend, hello fresh aan het voorbereiden, half oog op het nieuws, hup naar bed,…) Na drie dagen viel het Andreas ook al op: ik dempte het licht, deed die tv uit en ze sprongen (uiteraard springen, je kent hen) bij me in de zetel. Het blijven wildebrassen die nog niet echt gebeten worden door verhalen maar ze zijn zo graag bezig met boeken. Daarnet las Andreas zijn lievelingsboek (ik schaam me zo, het hoofdpersonage is een vreselijk irritante clown met een gele punthoed die ging pannenkoeken bakken) voor aan kleine broer. Ik geniet er zelf dus steeds meer van… maar Lieven moet daarom niet langer wegblijven.

 3. Kathleen schreef:

  Ik lees elke avond Jip en Janneke voor, mijn dochter is er gek op. Vooral omdat Jip ook zo vaak boos wordt, vermoed ik 🙂 We wonen in het buitenland en mijn dochter wordt tweetalig opgevoed, dus die boeken zijn mijn grootste bondgenoot bij het aanleren van haar moedertaal. Haar “vadertaal” hoort ze van genoeg andere mensen.
  Gisteren hebben we na afloop samen strijk gelegen om alle variaties die we op “Jip en Janneke” konden verzinnen (Flip en Flanneke, Stip en Stanneke, Kip en Kanneke, etc.) Taalspelletjes en humor vind ik van onschatbare waarde, want ze wakkeren de liefde voor een taal aan. En liefde is de allerbeste motivatie om iets te leren.

  • Anouck Meier schreef:

   Dat rijmen/taalspelletjes spelen is zo herkenbaar. Heb dat ook meegekregen van mijn eigen mama en vind ik heerlijk om nu op mijn beurt te kunnen doorgeven. En als ze dan zelf met rijmpjes begint, dan vind ik dat prachtig (en vaak ook hilarisch!!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *