En... spring!

2016 – a freelance year in review

En... spring!

Let’s catch some waves!

Het is er de tijd van het jaar voor: herinneringen aan het voorbije (freelance) jaar ophalen, nadenken, evalueren, conclusies trekken. Plannen de prullenbak inwerpen, nieuwe plannen maken, plannen bijstellen. In een roes van ongebreideld enthousiasme opnieuw een ganse waslijst aan nieuwe uitdagingen en ervaringen neerpennen. Om dan op het einde van het jaar de balans op te maken. En vast te stellen dat ik alweer bijzonder ambitieus was in het maken van plannen en net iets minder in het uitvoeren ervan.  Althans, zo gaat dat bij mij toch de meeste jaren.

2016: het JAAR VAN DE NIEUWE ‘IK’

Let's hit those waves, baby

Eén van de absolute hoogtepunten van 2016: leren surfen in de Atlantische Oceaan

Het voorbije jaar was dat wel even anders. Eind 2015 kende een donker staartje. Ik belandde ik in een zwart gat. Burn-out, bore-out, whatever you want to call it. Mijn enige doelstelling? Overleven. Langzaam maar zeker uit de krochten van mijn eigen duistere hersenspinsels kruipen. Terug goesting krijgen om iets te ondernemen.

Fastforward 12 maanden. Het is bijna ondenkbaar dat ik me pas een jaar geleden nog in den dieperik bevond. Dat ik in ziekteverlof was, met geen benul van waar het nu allemaal heen moest. Dat ik mijn dagen vulde met eenzame wandelingen, enkel in het gezelschap van mijn eigen – niet bepaald gezellige – gedachten.

Maar wat blijkt: eens helemaal tot op het bot gaan, op jezelf teruggeworpen zijn, kan heel erg helend zijn. Mezelf heruitvinden was het enige wat me te doen stond in 2016. In april startte ik mijn eigen bedrijf. Een echte leap of faith, want ik begaf me op compleet onbekend terrein zonder enige garantie op succes. Best wel riskant als je bedenkt dat mijn zelfvertrouwen niet bepaald in de rij stond om nog een klap te incasseren.

So far so good. Ik vond klanten en klanten vonden mij. Ik deed wat ik het liefste deed en ik werd ervoor betaald. Ik leerde een boel nieuwe, al even bevlogen mensen kennen en kwam op plaatsen waarvan ik nooit dacht er ooit terecht te komen. Ik was baas van mijn eigen agenda, zei  bijna even vaak ‘nee’ als ik ‘ja’ zei en vond tijd voor mezelf, mijn monstertjes en de hubster.

FREE AS A FREELANCE BIRD?

freelance vrijheid is relatief

Was freelance gaan dan de mirakeloplossing? Een alles-in-één-paardenmiddel tegen de kwaaltjes des levens? Word ik nu dagelijks fluitend wakker onder een staalblauwe hemel, geen spreekwoordelijk of ander vuiltje aan de lucht? Natuurlijk niet.

Ik word er eerlijk gezegd een beetje kregelig van als ik blogs of social feeds van sommige collega-freelancers afschuim en enkel posts zie, doorspekt van de superlatieven en een – in mijn ogen – niet erg realistische voorstelling van het leven van een freelancer. Alsof je als freelancer niet eens een off day kan hebben. Alsof de bergen geld voor het grijpen liggen. Alsof ze écht zoveel plezier beleven aan #hustletillyoudrop. The hustle is real, jaja. Maar ook vermoeiend. En niet zonder obstakels.

Ik mis nuance in hun verhalen. Eerlijkheid. Kwetsbaarheid ook.
Eigen baas zijn, OK. Maar dat wil ook zeggen: geregeld op je creatieve bek gaan. En dat dat gaat gebeuren is zo goed als zeker.
Eigen baas zijn is ook: als enige verantwoordelijk zijn. En de drek over je heen krijgen. Hashtag no filter.
Flexibiliteit, ja. Soms ten koste van jezelf, je gezin, je partner. Je vrije middag met de kids. Date night.
Onafhankelijkheid, graag. Maar al snel raakt de planning vol met een handvol grote (en veeleisende) klanten. Die aan een pittig tempo content willen.
Creativiteit, à volonté. Vooral als klanten nalaten tijdig te betalen en er dus creatief met de cash flow moet omgesprongen worden.

En toch

Meer van dat, alstublieft!

Happy campers!

En toch. Wat mij betreft bestaat er geen geluk-zaliger bestaan dan dat van een freelancer. Jezelf elke dag opnieuw mogen heruitvinden. Met een groot hart en volmondig ‘ja’ zeggen tegen nieuwe avonturen. Omringd door gelijkgestemden in binnen- en buitenland. En dus duw ik in 2017 met veel enthousiasme terug op de freelance-gaspedaal. En probeer ik mijn ervaringen op een eerlijke manier met jullie te delen.

Hoe ik als freelancer mijn doelstellingen in kaart breng en hoe ik ervoor zorg dat ik ze ook daadwerkelijk haal, is voer voor een volgende post. Watch this space!

Een gedachte over “2016 – a freelance year in review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *