Schrijf een manifesto. Of twee. Of drie.

Freelance Friday: drie strategieën om uit de freelance-hel te blijven

Ik had het er al even over in deze post, maar afgelopen zomer werd het me opeens heet onder de voeten. Letterlijk én figuurlijk. Ik was pas in april begonnen met mijn freelance copywriting business en eigenlijk kwam ik al snel tijd tekort om al mijn opdrachten binnen een redelijke termijn af te werken. Stress, strakke deadlines. Meer stress, nog strakkere deadlines. Dit was niet het freelance pad dat ik wilde bewandelen, wel integendeel. Been there, done that and did not like it. 

Freelance Lessons Learned

Ondertussen passen ze al niet meer op één pagina.

 

“Waaw, je bent nog maar net begonnen en je hebt het al druk, druk, druk.” “Zeg, nog een beetje en je kan er al iemand bij nemen.” Veel klanten, veel opdrachten, het klinkt als een luxeprobleem. In onze maatschappij kan je het natuurlijk niet druk genoeg hebben. En, toegegeven, het streelt je ego als je diensten al snel gegeerd blijken. Maar als je dan ook nog eens een perfectionist bent én een pleaser eerste klas en net als alle andere stervelingen maar 24 uren per etmaal voorgeschoteld krijgt, dan is dat een recipe for disaster. Laten we vooral ook niet vergeten dat ik begin dit jaar op bijzonder onzachte wijze tot stilstand was gekomen en ik was niet bereid dat nog eens mee te maken.

Het is voor mij helemaal geen doel op zich om het druk te hebben, wel integendeel. Ik wil meester zijn van mijn eigen tijd, mijn eigen agenda. Hoe meer tijd ik over heb om met de kiddo’s en de hubster door te brengen (of gewoon met mezelf, ha!), hoe beter.

En dus was had ik dringend een plan nodig. Een strakker-dan-de-leren-broek-van-Bon-Jovi-in-1986-plan. Hoe ik daar toe kwam, zou me hier te ver leiden, maar reken maar dat er een halve waslijst aan podcasts, boeken, workshops en inspirerende gesprekken aan te pas kwamen.

 1. Schrijf eens een manifesto

Het was tijdens een van onze coworking dagjes dat de immer wijze lilith me erop wees dat ik een manifesto nodig had. De geweldige Gretchen Rubin had het er ook al over in haar Happier podcast  en ook in andere podcasts (met name The Accidental Creative) kwam het idee al aan bod. Bedoeling is dat je neerpent waar jij voor staat, wat je belangrijk vindt (in dit geval) in je werk, waarover jij bereid bent te onderhandelen en waarover niet. Het punt is om duidelijk jouw intenties en motieven af te bakenen.

Van zodra er een nieuwe opdracht binnenloopt, neem je je manifesto erbij en toets je die af aan de door jouw bepaalde criteria. Genadeloos opdrachten afwijzen of met tomeloos enthousiasme nieuwe projecten aannemen wordt op slag een pak makkelijker met een zelf gemaakt kompas in de hand. En van opdrachten die je op het lijf geschreven staan, wordt een mens nu eenmaal een pak happier.

Schrijf een manifesto. Of twee. Of drie.

Je hoeft niet tot een revolutionaire beweging te behoren om er één te schrijven. I promise.

2.  Kies de juiste prijs

Ha, ik klink wel als Jan Thijs (yes, I am that old). Eenmaal je je territorium afgebakend hebt met de vastberadenheid van een pitbull-terriër, is het een kwestie van de juiste prijs op je diensten te plakken. Een belangrijke filter, want  het laatste wat je wil is voor opdrachtgevers werken die niet bereid zijn om jou fatsoenlijk te betalen (en te behandelen in het algemeen, die twee gaan nogal eens samen). Twee bedenkingen daarbij. Eén. Beginnende freelancers hebben steevast de neiging om hun kosten (en dus ook hun tijd) te onderschatten. Laat je hier niet aan vangen: wees realistisch en bouw een zekere marge in. Twee. Denk naast de kosten vooral aan de waarde die jij creëert voor jouw klant. Als jouw klant dankzij jouw teksten of dankzij jouw ontwerp een significante stijging in zijn of haar verkoop realiseert, dan is dat best iets waard. Durf daar dan ook om te vragen.

3. Organiseer en heers

Plannen, plannen en nog eens plannen. En als de plannen wijzigen, nog eens opnieuw plannen. Ik moet toegeven dat ik hier zelf nog verre van het einde van de groeicurve in zicht heb. Ik kan de apps en de to-do-lijstjes en de productivity hacks & tools die ik de voorbije maanden uitgetest heb ondertussen al niet meer tellen. De meeste herinner ik me ondertussen niet eens. Wat ik je wel kan zeggen is dit:

 • Maak een realistische inschatting van de tijd die je aan een bepaalde taak spendeert. Dit zullen we voor het gemak de “voorziene tijd” noemen.
 • Reken extra tijd voor onvoorziene omstandigheden (van onverwachte telefoons tot  computers die vastlopen, zieke kinderen en acute aanvallen van luiheid en onweerstaanbare drang om nog één aflevering van OITNB te bekijken). Dit is de “buffertijd”.
 • En plan dan per dag niet meer taken in dan je in “de som van de voorziene tijd + buffertijd” gedaan krijgt. Geloof me, het is veel beter om dagelijks 2 of 3 (belangrijke) taken af te werken dan om dag na dag de helft van je to-do-lijst te moeten migreren naar de volgende dag (en als je een BuJo bijhoudt, dan is dat op zich al een arbeidsintensief karwei).

 

Klinkt het allemaal bekend in de oren? Wat is jouw ervaring? En hoe hou jij je werklast op een aanvaardbaar niveau? Let me know!

 

 

10 gedachten over “Freelance Friday: drie strategieën om uit de freelance-hel te blijven

 1. Falderie schreef:

  Als ik dat lees, dan wéét ik gewoon dat ik geen zelfstandige moet worden… Ik zou meer bezig zijn met me druk te maken, te stressen en te organiseren dan daadwerkelijk te werken vrees ik… Chapeau hoor, om alles georganiseerd te krijgen!

 2. chezmademoisellejulie schreef:

  Inspirerende post! Zelf werk ik voltijds in loondienst, maar soms vraag ik me af of dat iets voor mij zou zijn, dat freelancen. De vrijheid lijkt me onbetaalbaar, maar de organisatiestress klinkt dan weer als een gigantische domper op de feestvreugde. Tips als de jouwe zijn in elk geval goud waard!

  • Anouck Meier schreef:

   Het is echt iets waar je in kan groeien, maar je moet natuurlijk de afweging maken hoe zwaar de factor ‘vrijheid’ voor jou doorweegt. Ik ben een vrijbuiter pur sang, dus ik heb er dan ook heel wat voor over. Maar ik kan me voorstellen dat dit niet noodzakelijk voor iedereen het geval is.

 3. Evelien schreef:

  Ik ben nog niet officieel begonnen (4 oktober schrijf ik mij in, woohoow!) en ik ben soms al in paniek van de rondvliegende opdrachten en afdingende klanten. Ahja, want ik ben toch nog maar net bezig dus dan kan ik wel wat minder vragen eh! Ze vergeten dan precies dat ik wel al een jaar communicatie- en marketingverantwoordelijke geweest ben, gewoon nog niet als freelancer haha!
  Adem in, adem uit 🙂

 4. Victorine schreef:

  Merci! Na weer eens een crazy week (met als gevolg dat mijn batterijen platter zijn dan ik zou willen) is het beslist: ik pak mijn gezin en mijn caoutchou botten in, trek naar de Ardennen én maak daar werk van mijn manifesto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *