Freelance Friday: waarom het meest gehoorde advies voor startende ondernemers je reinste bullshit is (en wat ik dan wel zou adviseren)

Hoe zit dat nu met je nieuwe zaak? Wat doe jij eigenlijk ook alweer? En hoe krijg je het in godsnaam allemaal klaargespeeld: jezelf heruitvinden als freelancer, opstart van een nieuwe business, een gezin/huishouden runnen, tijd overhouden voor hobby’s en quality time met the husband en er ook nog een sociaal leven op na houden?

Eerlijk? Ik denk dat ik het zélf niet eens allemaal goed weet. Maar omdat wel meer van jullie regelmatig al eens wakker liggen over je carrière en het in de lucht houden van alle spreekwoordelijke ballekes, lanceer ik bij deze een nieuwe, vrijdagse rubriek: Freelance Friday. Yaaaay! *bring out the pom poms*

In de Freelance Friday van vandaag: het meest gehoorde en wat mij betreft compleet onzinnige advies waarmee je als aspirant-ondernemer om de oren geslaan wordt. Hint: je vindt het gegarandeerd op elk zichzelf (niet-)respecterend inspirational quote Pinterest-bord.

Follow your passion, live your dream

You have got to be kidding me.

Variant op het thema: je kan alles doen wat je wilt, zolang je maar hard genoeg werkt. Of: maak van je hobby je werk, en je hoeft nooit meer echt te “werken”.

OK, ik heb een beetje gelogen. Dit is niet compleet onzinnig. Als je toevallig een passie hebt waarin je toevallig ook nog eens heel goed bent en als dat dan ook nog eens een activiteit blijkt te zijn waar je munt uit kunt slaan: fantastisch! Doe vooral wat je niet laten kunt! Live happily ever after. Maar hoeveel mensen bevinden zich in die exacte positie en omstandigheden? BTW: wat schrijven als passie betreft: als 0,01% van alle zelfverklaarde schrijvers een deftige boterham kunnen verdienen met hun passie dan zal dat veel zijn.

Maar er zijn nog problemen met de op zich lekker bekkende stelling: ze gaat ervan uit dat je een passie hebt. Dat je wéét wat die passie is. En: dat je er maar één hebt.

Voor mij werkte deze stelling compleet blokkerend, want ze bezorgde me verlammende keuzestress. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door taal en schrijven. Maar even goed door internationale politiek. Gender issues. Mode. Kunst. Europees mededingingsrecht (ik weet het, ik ben een nerd eerste klas). Enfin, noem maar op. En ja, in mijn hoofd voorzag ik carrièrepaden voor elk van die zogeheten passies. Niet bepaald bevorderlijk voor de complexiteit van het wegennet in mijn hersenpan.

Hoe zou ik dan, als copywriter, het anonieme advies herschrijven? Of, met andere woorden, wat zou ik als advies geven als je zoekende bent naar een nieuwe carrière en het zelfstandige parcours overweegt?

cultivate your passions

1. Ga over tot actie!

Reality check: er is geen bijzondere passie die op jou ligt te wachten om ontdekt te worden. Tenzij je op een nacht en bij voorkeur in een grot een Hogere Macht ziet verschijnen, is de kans groot dat je niet meteen één concrete “roeping” hebt. Passie is iets dat je moet cultiveren. Zeg dus niet “ik weet niet wat mijn passie is”. Zeg liever: “Ik heb mijn passie nog niet ontwikkeld.” Treed in actiemodus en probeer te focussen op één of twee activiteiten en zet het proces om die passie te ontdekken in gang.

2. Experimenteer en exploreer verschillende mogelijke passies

Als je ook iemand bent met veel (uiteenlopende) interesses, forceer jezelf dan vooral niet om één iets te kiezen. Het tijdperk waarin je een leven lang dezelfde job uitoefende, ligt definitief achter ons. Met een gemiddelde levensduur van resp. 78 en 80 jaar (mannen/vrouwen) heb je tijd zat om te experimenteren. Het kan ook helpen om gelijkgezinden  – mensen met een ruim interesseveld, ook wel “creatieve generalisten” genoemd – op te zoeken.

3. Het is niet alleen wat je doet, maar ook hoe je het doet

Tot slot nog dit: bedenk dat passie en plezier in een job vaak te maken hebben met bepaalde contexten en kenmerken die misschien niks met de inhoud van je job zelf te maken hebben. Voor mij is het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat ik een eigen visie kan ontwikkelen en nastreven. Een context waarin ik weinig impact kan hebben op het grotere geheel, daar ga ik het niet lang uithouden. Probeer te identificeren wat die factoren voor jou zijn: de mogelijkheid om zelf je werk te organiseren, samenwerken in een team, een mentor-rol kunnen opnemen, de mogelijkheid om verantwoordelijkheid op te nemen, enzovoort.

Life isn't about finding yourself. It's about creating yourself.

#word

 

En jullie, ondernemende madammen? Wat denken jullie ervan? Zijn jullie het met me eens? Of houden jullie er een romantischer beeld op na?

 

P.S. Meer weten over mijn professionele activiteiten? Check de site van mijn copywriting business Ampersand!

4 gedachten over “Freelance Friday: waarom het meest gehoorde advies voor startende ondernemers je reinste bullshit is (en wat ik dan wel zou adviseren)

  1. Elke Spinnewyn schreef:

    “Als je ook iemand bent met veel (uiteenlopende) interesses, forceer jezelf dan vooral niet om één iets te kiezen. Het tijdperk waarin je een leven lang dezelfde job uitoefende, ligt definitief achter ons.” Oef, ik ben net een artikel aan het schrijven over Slash Working.
    Vroeger dacht ik steeds dat ik één job zou moeten kiezen. Wat ben ik blij dat mijn eigen persoonlijke merk nu de combinatie is van e-commerce project manager & fotograaf. En dat ik me daar helemaal geen zorgen over hoef te maken, maar daar best wel trots op mag zijn.

  2. damngoodsoffie schreef:

    Interessant om te lezen voor een beginnende en zoekende ondernemer. Mijn passie is allesbehalve origineel, zeker in de blogosfeer. Schrijven natuurlijk. Mezelf overtuigen dat ik niet de beste hoef te zijn om er toch iets mee te kunnen doen in het leven is al een halftijdse job op zich. Ik ben opgevoed met het idee dat zekerheid het hoogste goed is. Nu ben ik blij dat ik het aandurf om te twijfelen en te zoeken.
    Ik kijk al uit naar de volgende freelance friday posts. Misschien schrijf ik er ook eens eentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *