lissabon view tag

Lissabon met kids: vijf kindvriendelijke activiteiten voor een onvergetelijke citytrip

Afgelopen herfstvakantie planden we een tripje naar Portugal. Een paar dagen Lissabon en daarna een weekje dolce far niente in de Algarve. Aangezien manlief in Lissabon voornamelijk een conferentie zou bijwonen, beloofden die eerste dagen in Lissabon  in het beste geval bijzonder intense quality time tussen ondergetekende en de twee koters te worden. In het slechtste geval een uitputtingsslag  of net een woestijn aan verveling, in beide gevallen doorspekt met genante incidenten op restaurant en nachtbrakende kinderen die in het holst van de nacht andere hotelgasten uit hun slaap houden.

Omdat we eerder optimistisch van nature zijn, gingen we uiteraard uit van optie één, maar om toch alvast het vervelingsscenario te vermijden, ging ik lustig op zoek naar kindvriendelijke activiteiten in Lissabon. Dat bleek gelukkig peanuts! Ik denk dat ik die kids daar makkelijk een week of twee had kunnen entertainen. Happy campers. 

Anaïs (4) en Achille (1,5)

Mijn partners in crime

Dit zijn onze vijf toppers:

1. Museumpret in Parque das Nacoes

Oceanario da Lisboa

Oceanario da Lisboa

Bijna twintig jaar geleden was deze nieuwe stadswijk het decor voor Expo ’98. Vandaag is het nog steeds heerlijk toeven in dit vrijetijdsgebied aan de oever van de Taag.

Attractie numero uno wat mijn kids betreft: het Oceanario, een indrukwekkend modern gebouw van de hand van de Amerikaanse architect Peter Chermeyeff en het grootste aquarium van Europa. Dit is niet zomaar een aquarium, dit is een belevingscentrum. Eenmaal binnen waan je je bij momenten op de oceaanbodem – vissen, haaien en andere zeewezens zwemmen overal om je heen.

anemonen in het oceanario

Psychedelische anemonen. Omdat het kan.

In your face!

Up close and personal met de bacalao, ook wel het Portugese nationale gerecht.

Voor elke oceaan is er een specifieke zone, waar je de typische fauna en flora van dichtbij kan gaan bekijken. Zo waan je je, afhankelijk van waar je je precies bevindt, afwisselend aan de wateren bij de noordpool, aan de Atlantische oceaan of in de tropen aan de Indische oceaan. Met zoveel dieren (naast de haaien stalen vooral de pinguïns en de zeeotters de show) en zo een schitterende, interactieve omgeving, is dit aquarium zijn – ietwat prijzige – ticketje meer dan waard. Reken gerust een halve dag.

Lekker frisjes hier!

Chillen met de pinguïns.

life's a jungle

Jungle toestanden – bereid je voor op spontane vapeurs en okselvijvers

Ook het wetenschapsmuseum dat iets verderop ligt, is een topper voor – weliswaar iets oudere – kinderen. Op het plein voor het museum zijn er fonteintjes en een paar speeltuigen die ook de jongere bezoekers even zoet kunnen houden (terwijl de mama een paar overheerlijke pasteis achterover slaat, om maar iets te zeggen).

wetenschapsmuseum is fun!

Atomic Girl

Pasteis are yum!

Smullen van pasteis! Voor mama dan toch, Anaïs vond deze “valse rijsttaartjes” maar niks.

2. Balanceren op een slappe koord met de kabellift

Als je dan toch in dit deel van de stad bent, dan moet je absoluut de oevers van de Taag verkennen. Je kan er kilometers lang wandelen op keurig aangelegde pieren of op de kade. Sportievelingen vinden dit ongetwijfeld de ideale plek voor een ochtendloopje. Wij, daarentegen, lieten ons maar al te graag eens vervoeren in een bijzonder vehikel: de kabellift.

Vanuit je cabine heb je een schitterend zicht op de stad, de rivier en op de indrukwekkende Vasco Da Gama brug in de verte. Je kan uitstappen en terugwandelen naar je vertrekpunt, of je kan ook gewoon gezellig blijven zitten en een lus maken. De kinderen kirden letterlijk van plezier. En mama? Die vond het bij momenten toch maar wat eng om daar zo hoog boven het water te hangen. Niet dat we daar iets van lieten merken, dat spreekt. Hashtag nu al de schijtluis van de familie.

Good morning Lissabon!

Morning Glory bij de Taag

kabellift ahoy

Een nietsvermoedende moeder die haar leven en dat van haar twee bloedjes van kinderen zo meteen gaat riskeren door in een wankel bakkie te stappen dat boven het water bungelt.

 

Keeping it cool

Zie ze daar hangen!

 

3. Flaneren in Belém

Belém is ongetwijfeld de wijk met de grootste concentratie aan iconische toeristische trekpleisters in Lissabon. De horden toeristen moet je er dus bijnemen (en ja, zelfs eind oktober waren dat er best nog veel). Desondanks is het er heerlijk toeven – van de kleine wirwar van straatjes, waar je de leukste bars, restaurants en winkeltjes vindt tot aan de weidse waterkant. Onze jonkies vonden vooral de befaamde Torre de Belém geweldig (“is dit het kasteel van Elsa, mama?”) en ook het Mosteiro Jeronimos viel in de smaak.

Aanschuiven voor de legendarische taartjes bij Pasteis de Belém liet ik – met pijn in het hart – aan mij voorbijgaan. Ten eerste waren de kids geen fan van het gele goedje waarmee de pasteis gevuld zijn. Bovendien zag ik weinig goeds voortkomen uit 1 à 2 uur aanschuiven (!) met mijn twee rakkers. Achteraf las ik ergens dat je blijkbaar vrij makkelijk zou kunnen binnengaan in het bijhorende café en daar gewoon pasteis bestellen.’t Zal voor een volgende keer zijn…

Torre de Belém

De befaamde Torre bij zonsondergang. Ter info: Elsa was aan het slapen toen wij er waren, dus we hebben haar helaas niet kunnen ontmoeten.

4. Castelo Sao Jorge

Onze kinderen zijn gek op kastelen. Om een of andere reden wordt hun fantasie daardoor enorm geprikkeld. Dit kasteel ligt helemaal op de top van één van de heuvels van Lissabon. Als je niet vergezeld bent van kleine kinderen, lijkt het me heerlijk om te verdwalen in het kluwen aan kleurrijke straatjes in Alfama, de wijk die net onder het kasteel ligt. Je kan ook de iconische Tram 28 nemen, maar die is ondertussen zo bekend bij toeristen (en gauwdieven, naar het schijnt), dat die steeds stampvol zit. Ik alleen, met twee kinderen, een loopfiets en een buggy: dat zag ik niet goed aflopen. En dus namen we de taxi (zie ook hieronder).

Het kasteel zelf is mooi maar niet zo bijzonder als bepaalde andere historische sites die we al bezochten (ik dacht spontaan aan Les Baux de Provence, om maar iets te zeggen). Maar de views op Lissabon: priceless! En de kinderen vonden het er geweldig om alle hoekjes en kanten te ontdekken.

Zicht vanuit Castello Sao Jorge

What. A. City.

Tip: Kom vroeg ’s ochtends. Wij waren er rond openingstijd en moesten maar een kwartiertje aanschuiven. Tegen dat we terug buiten kwamen, stond er een schijnbaar eindeloze rij mensen aan te schuiven. En wachten en kids, we weten allemaal hoe goed dat gaat… 

 

4. Jardim da Estrela

Lissabon is een vrij groene stad en dit park is de ideale plek om tussen al het bezoeken door even tot rust te komen. Er is een groot speelplein, ideaal voor kinderen vanaf drie à vier jaar. Allerhande food stalletjes om bij te tanken bij een natje en een droogje. De kids kunnen er naar de eendjes kijken. En er is zowaar een mini-bibliotheek, I kid you not. De bibliothecaris is een oude man, die zijn al even oude vrienden klaarblijkelijk allemaal rond zijn boekenoord verzameld heeft. Aan de overkant van de straat is de Basiliek de moeite om even binnen te lopen.

roze tram

Estrela 28 *woot woot*

Jardim da Estrela en duust steentjes.

Het strekt tot aanbeveling om je kind gesloten schoeisel aan te doen in de Jardim da Estrela. Neem het van mij aan.

5. Bus tour

Er was een tijd dat ik gezworen had om mij nooit te laten verleiden door de klassieke tourist traps. Case in point: de felrode bussen zonder dak die in elke grote Europese stad toeristen als sardienen in een blik van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid loodsen. Bleek dit slechts één van de vele principes, dogma’s en wetmatigheden die ik sinds ik een moeder geworden ben over boord gegooid heb. Het is eens een welgekomen afwisseling na vele kilometers stappen/fietsen en je krijgt meteen een goede algemene indruk van de stad. Als je ergens iets van naderbij wil bekijken, dan stap je gewoon af.

Go with the flow

Sardienen en al. Maar toch best makkelijk om een overzicht van de stad te krijgen.

Anaïs geniet van ons busritje in de cabrio-bus.

Roger that, Martin.

 

Nog een paar praktische tips:

 1. Als je kind enigszins kan stappen, laat dan de buggy thuis. Lissabon is een nachtmerrie met een buggy: steile straten, smalle steegjes en een hoeveelheid kinderkopjes waar zelfs de burgemeester van Brugge spontaan opgewonden van raakt. En zeker als je alleen rondtjoolt met kroost, is het niet evident. Bepaalde plaatsen zijn gewoon compleet ontoegankelijk met buggy (of rolstoel). Voor Anaïs brachten we een loopfiets mee. Minder vermoeiend dan wandelen voor haar, minder gezeur en gesleur voor mij. Win-win is de technische term zeker? Als je echt nog een kleintje hebt, dan is een draagzak of -doek wellicht een goed idee.
 2. Portugezen zijn ongelofelijk kindvriendelijk. Ook op restaurant. Als er geen afzonderlijk kindermenu is, vraag dan gewoon een halve portie (‘meia dose‘), daar doet niemand moeilijk over. In tegenstelling tot wat we hier soms gewoon zijn, zien ze kinderen daar doorgaans trouwens echt graag komen. Met een wittekopje en een redhead waren we overigens niet zelden the talk of the town.
 3. Er is een metro in Lissabon, maar het netwerk is niet bijzonder uitgebreid. Daarnaast zijn er nog bussen en twee soorten trams, allemaal met afzonderlijke tickets en netwerken. Als je langere tijd verblijft, loont het wellicht de moeite om je daarin te verdiepen, maar deze luiewijvenmama had een andere oplossing klaar: de taxi. Wij zaten relatief centraal in de stad en konden naar de meeste grote bezienswaardigheden voor 5 à 10 euro per ritje. Afgeleverd voor de deur, gewapend met een paar insider’s tips van de chauffeur, geen gedoe met plannetjes, tickets en vooral geen vervelende trappen of gehijs met kinderen op bussen en trams. No-brainer, als je het mij vraagt!
A-Chill kan chillen als de beste

A-Chill.

 

Je hoort het – wij vonden Lissabon dé ideale bestemming voor een citytrip met kinderen. Ons zien ze daar zeker nog terug! Naar welke steden sleepten jullie je kroost zoal al mee naar toe?

P.S. We kozen uiteraard voor het vliegtuig voor dit tripje. Binnenkort op de blog: onze ervaring en tips om met kleine kinderen een vliegtuigreis te overleven!

7 gedachten over “Lissabon met kids: vijf kindvriendelijke activiteiten voor een onvergetelijke citytrip

 1. Lien schreef:

  Je laat Lissabon wel erg leuk klinken, nu wil ik er ook heen!
  Wij namen onze kroost al mee naar Tallinn, Boedapest, Barcelona en Porto. Allemaal aan te raden maar als ik ééntje eruit moet pikken zou ik Barcelona zeggen. In de paasvakantie trekken we naar Venetië, bootjes varen 😉

 2. Liese schreef:

  Naar Venetië zou ik nu niet direct gaan met een buggy! 😂 klinkt tof maar ik doe mijn,citytrips het liefst kinderloos. Lissabon is wel de max en proper vind ik.

  • Anouck schreef:

   Ja, een citytrip zonder kinderen is natuurlijk nog een heel andere ervaring. Dan wordt er meer geshopt, langer gegeten en meer uitgegaan 😉 Maar het kàn dus wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *